Společnost GEFCO se stala známou díky dlouhé historii v oblasti automobilového průmyslu, kdy primárním cílem bylo uskladnění, transport a distribuce pro společnost Peugeot.
Zpočátku byla hlavním místem podnikání Francie, ale díky rychlému růstu v roce 1980, spojenému s akvizicí Citroenu a globálním rozvojem obou značek v 90. letech, GEFCO rozšířilo svou působnost po celém světě. Nejrychlejší růst byl zaznamenán v západní Evropě, zejména ve Španělsku, Itálii, Beneluxu a Německu.
GEFCO bylo v České republice založeno dne 26. února 2003 jako společnost zabezpečující logistické toky pro nově vytvořenou společnost Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) v Kolíně, jenž vznikla jako join – venture firem Toyota Motor Corporation a PSA Peugeot Citroën.
K oslovení a následné spolupráci v podstatě došlo náhodou – v roce 2006, kdy tehdy jedno ze středisek M+L Logistik s.r.o. dovážející banány získalo export do Itálie, a člověk odpovědný za logistiku pro TPCA v Kolíně byl zrovna na pobočce GEFCA v Čestlicích a všiml si našeho nakládajícího vozidla.
Začátkem spolupráce bylo nasazení pěti lowdeckových tahačů do Kolína na vnitrostátní svoz autokomponentů od dodavatelů do TPCA v pevně stanovených časech v návaznosti na vnitropodnikovou logistiku. Dopravce je zde v podstatě využíván částečně jako sklad, a proto je zde kladen velký důraz na dodání v určených časech, aby nebyla zastavena výroba. Pro M+L Logistik s.r.o. to tehdy byl úplně nový segment dopravy a společnost se to musela naučit.
Během jednoho roku spolupráce jsme byli díky naší kvalitní práci osloveni i na linku do Francie. Výsledkem bylo, že v prosinci 2007 jsme začali jezdit skoro legendární linku z Havlíčkova Brodu do Petite-Foret.
V následujících letech jsme se díky narůstající konkurenci v oblasti auto komponentní logistiky účastnili několika tendrů a výsledkem bylo, že jsme si vyzkoušeli linky na Slovinsko, Itálii, Rakousko, Slovensko, Maďarsko, Polsko a Německo a postupně se přesouvali z projektu TPCA -GEFCO na projekt Toyota – GEFCO.
Kromě linek je součástí naší spolupráce se společností GEFCO i nasazení našich tří lowdeckových souprav na tzv. management fleet (doprava mezi ostatními zákazníky GEFCO)..
V současné době začínáme 12 rok spolupráce a stali jsme se hlavní součástí projektu Toyota – GEFCO ČR a také GEFCO POLSKA, kde máme nasazeno 35 vozidel a 70 řidičů. Jedná se o linky do Onnaingu (TMMF) Francie z našeho terminálu v Obrnicích a Krupky a také o linky z Krupky na Slovensko. Projekt je sledován a každý měsíc je hodnocena kvalita. Je potřeba zmínit, že v hodnocení kvality je naše firma hodnocena nejlépe, a proto je na místě poděkovat našim řidičům a dispečerům za jejich výborně odváděnou práci.